Συνεντεύξεις

 

Συνέντευξη από τη γιαγιά μου.

Γιαγιά, από την οικογένειά σου ποιοι ήρθαν από τον Πόντο και από ποιες περιοχές;

Από την οικογένειά μου ήρθαν ο παππούς μου με τα 7 παιδιά του .Ο πατέρας μου τότε ήταν 7 χρονών .Ήρθαν από τη Ρωσία και συγκεκριμένα από το Σοχούμ το 1922 και στη συνέχεια ο πρώτος τόπος που εγκαταστάθηκαν ήταν η Κατερίνη.

 Γνωρίζεις άλλες οικογένειες που ήρθαν από την ίδια περιοχή ;

Σίγουρα υπήρχαν και άλλες οικογένειες που μετανάστευσαν στην Ελλάδα αλλά δεν γνωρίζω λεπτομέρειες .

 Ποτέ ακριβώς ήρθαν στην Ελλάδα και για ποιους λόγους;

 Στην Ελλάδα ήρθαν το 1922 ,γιατί αντιμετώπιζαν σοβαρές δυσκολίες συνύπαρξης με τους Τούρκους. Για παράδειγμα τους είχαν βάλει να διαλέξουν ανάμεσα στην πίστη και στη γλώσσα τους. Δεν τους επέτρεπαν να κάνουν σταυρό κι αν ήθελαν να συνεχίσουν να μιλάνε ελληνικά θα έπρεπε να αλλάξουν την πίστη τους.

 Οι Έλληνες εκεί με τι ασχολούνταν ;Οι δικοί σου πρόγονοι ;Έχεις κάποια κειμήλια;

Οι Έλληνες εκεί όπως και η οικογένειά μου ασχολούνταν με τη γεωργία, την κτηνοτροφία κι ό,τι είχε να κάνει με τις ασχολίες στα χωράφια. Δε νομίζω να έχουμε κάποια κειμήλια και αν υπάρχουν το πιο πιθανό να είναι κατεστραμμένα .

Σε ποιο μέρος της Ελλάδας εγκαταστάθηκαν αρχικά;

Η πρώτη περιοχή που εγκαταστάθηκε η οικογένειά μου, μόλις αποφάσισαν να έρθουν στην Ελλάδα, ήταν η Κατερίνη και στη συνέχεια λόγω της ελονοσίας που μάστιζε την περιοχή, την εποχή εκείνη, εγκαταστάθηκαν σε ένα χωριό που τότε ονομαζόταν<< Καλύβι χαράδρας>> η γνωστή σήμερα <<Εξοχή>> Πιερίας.

Ποιες δυσκολίες αντιμετώπισαν αρχικά; Πως αντιμετωπίστηκαν από τους ντόπιους εκεί;

Αρχικά ήταν χωρισμένοι σε δυο συνοικισμούς: ΝΤΟΠΙΟΙ -ΠΟΝΤΙΟΙ .Δεν τα έβρισκαν και πολύ. Είχαν έτσι μια διαμάχη μεταξύ τους και απαγορεύονταν να συνάψουν ερωτικές σχέσεις μεταξύ τους ή να παντρευτούν .Για παράδειγμα όταν αγαπιόταν ένα κορίτσι ντόπιο με έναν Πόντιο δεν τους άφηναν να παρθούνε ,γιατί λέγανε<< αν είσαι Πόντιος θα πάρεις Πόντια , αν είσαι ντόπιος θα πάρεις ντόπια>>. Βέβαια μετά από κάποια χρόνια δεν ίσχυε πλέον αυτό το πράγμα και όλα εξελίσσονταν κανονικά.

Με τι ασχολήθηκαν στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα εξακολούθησαν να ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία καθώς τους είχαν δοθεί αρκετά κτήματα ως ακτήμονες. Μάλιστα ο παππούς μου ήταν πολύ ισχυρός άνδρας τότε με μεγάλη περιουσία και δηλαδή ζούσαν καλά.

Στην οικογένειά  σου μιλούσατε ποντιακά;

 Καμία φορά εγώ με τον μπαμπά μου τα μιλούσαμε. Κυρίως όταν δεν ήταν η μαμά μπροστά γιατί δεν καταλάβαινε.

Πες μου 4 λέξεις που έρχονται στο μυαλό σου όταν ακούς τη λέξη «Πόντος»

* απές= μέσα * Αρλίν=στεναχωρημένο * Εγροίξα=κατάλαβα * Ενέσπαλα=ξέχασα

 

Συνέντευξη της Ιωάννας Παπανικολάου ,μαθήτριας β λυκείου από τη γιαγιά της ,Ελένη Συμεωνίδου.





Συνέντευξη από τον παππού μου …

Παππού, από την οικογένειά σας ποιοι ήρθαν από τον Πόντο και από ποιες περιοχές;

Και οι δυο μου γονείς ήρθαν από τη Μικρά Ασία, από την περιοχή Σεβάστιους , της πόλης  ΒεζίρΚοπρού και συγκεκριμένα από το χωριό Σοουτσάχ που σημαίνει Κρύα νερά. 

Γνωρίζεις άλλες οικογένειες που ήρθαν από την ίδια περιοχή και τι απέγιναν ;

Ήρθαν όλοι οι συγγενείς μαζί , καθώς και άλλες  ελληνικές οικογένειες. Αργότερα, εγκαταστάθηκαν όλοι μαζί στην ίδια περιοχή .

Πότε ακριβώς ήρθαν στην Ελλάδα και για ποιους λόγους ;

Ο λόγος που έφυγαν από την Τουρκία το 1922 ή 24 ήταν ο διωγμός . 

Στην περιοχή αυτή που ζούσαν  τα μέλη της οικογένειάς σας υπήρχε αξιόλογη ελληνική κοινότητα ;

Υπήρχε πράγματι  αξιόλογη ελληνική κοινότητα ,με τα δικά  τους ήθη και έθιμα. Επίσης  ήταν  Χριστιανοί Διαμαρτυρόμενοι, γνωστοί ως Ευαγγελικοί σήμερα .

Οι Έλληνες εκεί με τι ασχολούνταν ; Οι δικοί σας πρόγονοι ;

 Οι Έλληνες ασχολούνταν κυρίως με χειρωνακτικές δουλειές .Η οικογένειά μας ήταν εύπορη , από τις πλουσιότερες δηλαδή και ασχολούνταν με τη γεωργία , την κτηνοτροφία , καθώς είχαν δικά τους πρόβατα ενώ παρασκεύαζαν και τρόφιμα . 

Σε ποιο μέρος της Ελλάδας εγκαταστάθηκαν αρχικά ;

Μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα έμειναν σε βουνά και διάφορα χωριά , και όταν τελικά έφτασαν ,πήγαν σε διάφορους τόπους. Περιπλανήθηκαν αρκετά , ώσπου να βρουν τη γνωστή <<Σεβαστή >>(ονομάστηκε έτσι από την περιοχή τους στην Τουρκία ) , που παλιά ονομάζονταν Αρμπαούτι ,  επειδή έπαιζαν άρπα. Η Σεβαστή τους άρεσε, καθώς τους θύμιζε την πατρίδα τους . 

Ποιες δυσκολίες αντιμετώπισαν αρχικά ;

 Το βασικό πρόβλημα που αντιμετώπισαν όταν ήρθαν ήταν η γλώσσα , γιατί ήξεραν μόνο τούρκικα . Κι αυτό, επειδή οι Τούρκοι τους έβαλαν να διαλέξουν ανάμεσα στην αλλαγή της θρησκείας και της γλώσσας και αυτοί επέλεξαν τη γλώσσα.

Με τι ασχολήθηκαν στην Ελλάδα ;

Στη Σεβαστή η οικογένειά μας ασχολήθηκε ξανά με τη γεωργία και την κτηνοτροφία και μάλιστα ήταν οι πρώτοι που είχαν μηχανήματα εκείνη την εποχή . Επειδή ο παππούς της μαμάς μου , που τους μεγάλωσε γιατί ο πατέρας της σκοτώθηκε στον εμφύλιο στο Κιλκίς,  ήταν ο πιο εύπορος του χωριού ,τον έλεγαν Τσιφλικά . Μάλιστα , ο ίδιος επειδή είχε την οικονομική άνεση υιοθέτησε και ένα παιδί που βρήκαν παρατημένο στο χωριό, το οποίο δεν το ξεχώρισε πότε από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας .

Στην οικογένειά σας μιλάτε Ποντιακά;

Καταλαβαίνουμε ποντιακά ,  αλλά  μιλάμε τούρκικα .

Ανάφερε 4 λέξεις που έρχονται συνειρμικά στο μυαλό σου όταν ακούς τη λέξη <<Πόντος >>.

Αλησμόνητη πατρίδα , ρίζες , αγιάζει  , ντέφτατε πως ήστουν

Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που έχτισαν όταν ήρθαν στη Σεβαστή ;

Όταν ήρθαν στη Σεβαστή έχτισαν πρώτα την Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία εκεί , γιατί ήθελαν πρώτα να χτίσουν το σπίτι του Θεού και μετά τα δικά τους .

Έχετε κάποια κειμήλια ;Κειμήλια ,δυστυχώς ,όχι . Παρά μόνο την Αγιά Γραφή και τα υμνολόγια στην τούρκικη γλώσσα .

 

Συνέντευξη της Μάρως Τσιμοπούλου , μαθήτριας  Β λυκείου ,από τον παππού της, Γιώργο Ξανθόπουλο.



Ο κ. Κώστας Παπουτσίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, παραχώρησε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη για τον Ποντιακό Ελληνισμό στις μαθήτριες της Β λυκείου, Αγάπη Στεφανίδου και Μάρω Τσιμοπούλου.















Comments

Popular posts from this blog